Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ: Одржана конференција за медије поводом почетка кампање за промоцију пројекта електронске фискализације „Рачуна се сваки рачун“

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ: Одржана конференција за медије поводом почетка кампање за промоцију пројекта електронске фискализације „Рачуна се сваки рачун“
Датум објаве: 01.12.2020 14:10 | Аутор: Министарство финансија

Испис Штампај страницу


Министарство финансија

Подгорица, 1. децембар 2020. године - Данас је у мултимедијалној Сали Културно-информативног центра „Будо Томовић“ на конференцији за медије обиљежен почетак кампање „Рачуна се сваки рачун“, осмишљене у циљу промоције пројекта електронске фискализације и подизања свијести јавности о значају пореза за финансирање свих потреба у друштву.

На конференцији за медије говорили су: Биљана Перановић, генерална директорица Директората за порески и царински систем у Министарству финансија Црне Горе, Бојана Бајић, генерална директорица Директората за дигитализацију и информационе системе у Министарству финансија Црне Горе, Дејан Абазовић, помоћник директора Пореске управе Црне Горе у Сектору за информациону технологију у области пореског система и руководилац пројекта електронске фискализације и Снежана Бурзан Вуксановић, директорица Културно-информативног центра ”Будо Томовић” и учесница ТВ спота у оквиру кампање ”Рачуна се сваки рачун“.

Кампања „Рачуна се сваки рачун“ настала је као резултат потребе да се пореским обвезницима и широкој јавности приближе циљеви, активности и очекивани резултати пројекта електронске фискализације, али и да се исти подсјете значаја који порези имају за успјешно функционисање система јавних финансија и сервисирање свих потреба савременог друштва –здравства, школства, одбране, безбједности, културе, спорта и сл.

Генерална директорица Директората за порески и царински систем у Министарству финансија Црне Горе Биљана Перановић саопштила је у уводном излагању да је вријеме пандемије инфекције Цовид-19 проузроковало озбиљну економску кризу, због које су и привредници и држава суочени са озбиљним изазовима у пословању, али да је управо у овом моменту дошла до изражаја потреба да држава још снажније заштити уредне пореске обвезнике од нелојалне конкуренције, као и да ојача механизме за ефикасну наплату јавних прихода, ради сервисирања свих потреба у нашем друштву. Нагласила је да је Закон о фискализацији у промету производа и услуга, на којем се заснива систем електронске фискализације, усвојен у циљу смањења сиве економије, усмјеравања ресурса инспекције на обвезнике с највећим ризиком и релаксирања уредних пореских обвезника од честих и непотребних контрола, те изградње пословног амбијента у којем равноправан третман имају сви привредни субјекти.

Генерална директорица Директората за дигитализацију и информационе системе у Министарству финансија Црне Горе Бојана Бајић је представила пројекат електронске фискализације који има за циљ потпуну аутоматизацију система рада, кроз електронско прикупљање података о промету у реалном времену, омогућавајући бољу контролу пореских обвезника, статистичко извјештавање и анализе. Поред тога, електронска фискализација треба да ограничи могућности неправилности, имајући у виду да ће Пореска управа регистровати и одобрити сваки фискални рачун прије завршетка фискалне трансакције. Систем електронске фискализације подразумијева потпуну отвореност свих спецификација фискалног сервиса и коришћених стандарда, које су јавно објављене са примјерима програмског кода за основне функционалности. Подсјетила је на посебан значај дат потпуној укључености свих заинтересованих страна у реализацију пројекта, те да се на интернет страници Пореске управе, на једном мјесту, објављују све неопходне информације везано за електронску фискализацију,. Оно што охрабрује, навела је, јесте велико интересовање ИТ заједнице, имајући у виду да је тестна фаза почела 20. октобра те да су поједина рјешења за фискализацију већ спремна, а самим тим и обвезници фискализације који користе та рјешења су спремни за почетак електронске фискализације.
Закључила је да електронска фискализација промета треба да унаприједи развој дигиталног друства у цјелини, електронску размјену података и коришћење услуга поверења, прије свега коришћење електронске идентификације, електронског потписа и електронског печата, касније временског пецата и свих другух услуга поверења у циљу унапређења електронског пословања. Пројекат ове врсте и оволиког обима покренуће нове моделе пословања и подстаћи електронско пословање. Посебно ће промјене бити евидентне у безготовинском плаћању, те након слања података из фактура електронским путем Пореској управи, природан след је достављање електронских рачуна купцима, у складу са Законом о ПДВу и законима којима се уређује електронско пословање.

Помоћник директора Пореске управе Црне Горе у Сектору за информациону технологију у области пореског система и руководилац пројекта електронске фискализације Дејан Абазовић представио је организацију и обухват пројекта електронске фискализације.

Упознао је присутне са интензивним активностима које мултидисиплинарни радни тим реализује од спровођења тендерског поступка по процедурама Свјетске банке 8. Јула 2020. године.

У циљу успјешне реализације пројекта дефинисан је детаљан пројектни план са временским оквиром за реализацију појединачних активности, како у периоду развоја система за електронску фискализацију, тако и у периоду одржавања, односно гарантног периода за функционисање система, до краја 2023 године.

Систем електронске фискализације чиниће инфраструктурни дио, који се успоставља на двије локације, примарној локацији у Подгорици и резервној локацији у Бијелом Пољу, као и апликативни дио којим ће бити омогућено слање података о извршеном промету, вођење детаљне евиденције о пореским обвезницима и произвођачима софтвера, унапређење поступака пореске контроле, а јако важан дио односи се и на апликацију путем које че грађани моћи да провјере регуларност рачуна издатих од стране прирведника.

Посебно се осврнуо на тестну фазу, саопштивши да је на тестно окружење повезано преко 500 електронских наплатних уређаја, те да тестирање у овом тренутку врши преко 150 лица, међу којима је највише произвођача софтвера, што довољно говори о спремности ИТ тржишта да одговори на захтјеве пројекта, односно да тржишту понуди адекватна рјешења за спровођење фискализације.

Како је нагласио, реализација активности на овом пројекту је у завршној фази, како би сви технички предуслови за примјену Закона о фискализацији у промету производа и услуга од 1. јануара 2021. године били спремни, а ускоро ће бити објављен позив обвезницима фискализације да изврше регистрацију и благовремено се припреме за почетак електронске фискализације.

Директорица Културно-информативног центра ”Будо Томовић” и учесница ТВ спота у оквиру кампање ”Рачуна се сваки рачун“ Снежана Бурзан Вуксановић подијелила је своја искуства са учешћа у снимању ТВ спота који је дио кампање, подсјећајући да се из државног буџета финансирају све потребе нашег друштва - здравство, школство, безбједност, социјална давања, судство, пензиони фонд, и наравно култура, као једна од најважнијих потреба сваког човјека.
Додала је да је плаћање пореза дио наше културе живљења, те да очекује да ће и ова кампања ојачати пореску културу нашег друштва.

Кампања „Рачуна се сваки рачун“ представља наставак комуникативних активности на тему електронске фискализације започетих прије више од двије године у виду сталне комуникације и размјене ставова са асоцијацијама привредника у свим фазама израде текста Закона о фискализацији у промету производа и услуга и практичне припреме за примјену истог, едукације сви интересних група, сталне подршке путем телефона и мејла, публикације важних докумената и одговора на често постављана питања, иступа у медијима ради информисања привредника и јавности о току реализације пројекта.

Кампањом ће у наредним мјесецима бити поновљене кључне поруке пројекта електронске фискализације, као што су неопходност досљедне примјене Закона од стране свих пореских обвезника, без обзира на величину, дјелатност и регију коју послују, те промовисана могућност грађана да провјере регуларност рачуна, на тај начин дајући допринос сузбијању сиве економије активном партиципацијом у изградњи друштве одговорности.

Пројекат електронске фискализације, вриједан 4 милиона еура, спроводи се као четврта компонента пројекта „Реформа пореске администрације у Црној Гори“ и има за циљ стварање предуслова за још ефикасније сузбијање сиве економије, имајући у виду значај уредног плаћања пореза за обезбјеђење државног буџета и финансирање свих потреба у друштву, али и санкционисања нелојалне конкуренције за опстанак уредних обвезника на црногорском тржишту, што је посебно потврђено током пандемије инфекције Цовид19.

Кампању су подржали представници јавног живота Црне Горе, као и бројни медији коју су својим спонзорством обезбиједили значајан дио бесплатног медијског простора за успјешну реализацију кампање.