Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Саопштење за медије: Лакши увид грађана у финансијске податке локалних самоуправа

Датум објаве: 18.11.2020 09:55 | Аутор: Министарство финансија

Испис Штампај страницу


У циљу јачања одговорности и транспарентности у управљању јавним финансијама развијен је нови информативни портал који ће грађанима омогућити лакши увид у финансијске податке локалних самоуправа у Црној Гори. Нови портал који је доступан на wеб адреси хттпс://локалнефинансије.ме, допринијеће премошћавању информацијског јаза који често постоји између грађана и локалних самоуправа, када су у питању локалне јавне финансије. 

Портал који је развијен у сарадњи Министарства финансија Црне Горе и канцеларије Програма Уједињених нација за развој (УНДП), уз подршку Министарства финансија Републике Словачке, допринијеће унапређењу транспарентности у управљању јавним финансијама на локалном нивоу и служити као својеврсна платформа за једну врсту мониторинга локалних буџета у Црној Гори.

Позивајући грађане и грађанке Црне Горе да посјете нови портал, стална представница УНДП-а у Црној Гори, Даниела Гашпарикова казала је да ‘’УНДП вјерује да ће овај портал допринијети транспарентнијем и одговорнијем управљању јавним финансијама у Црној Гори. Такође, се надам да ће помоћи грађанима, организацијама цивилног друштва и свим заинтересованим странама да остваре своје право увида у мониторинг, планирање, буџетирање и извршење јавних финансија на локалном нивоу. Очекујем да ће овај значајни подухват отворити простор за конструктиван и отворен дијалог између институтција и грађана о економским и друштвеним приоритетима, које ови буџети треба да подрже. Портал је дио шире подршке коју Влада Републике Словачке пружа на плану побољшања управљања јавним финансијама у Црној Гори’’, рекла је Гашпарикова. 

Њ. Е. Амбасадор Републике Словачке у Црној Гори, Борис Гандел је веома задовољан што пројекат који финансира Република Словачка, доприноси побољшању транспарентности и одговорности у управљању јавним финансијама у Црној Гори.  За амбасадора  Гандела ,,то је још један доказ нашег искреног пријатељства и партнерства, а Словачка подржава Црну Гору од обнове њене државности. У мојој земљи смо након ,,Плишане револуције’’, веома много учинили да бисмо трансформисали Словачку у модерно демократско друштво. Транспарентност је била један од основних принципа овог процеса. Постојање јасних правила и могуц́ност контроле њиховог спровођења – обавезни су у овом погледу. То се односи на све сфере живота - укључујуц́и и финансије. Цијенимо напоре свих укључених страна и поносан сам што је Министарство финансија Републике Словачке, заједно са Словачком, допринијело имплементацији овог пројекта. Будући да је транспарентност једно од основних начела Европске уније, дозволите ми да овим путем честитам Црној Гори што је учинила још један корак ка њеној европској будуц́ности’’, закључио је Гандел.

Као нови алат, портал ће омогућити правовремено комуницирање података на начин који је доступан и релевантан за грађане заинтересоване за јавне финансије на локалном нивоу. Финансијска стабилност и одрживост локалних самоуправа, као један од главних приоритета Министарства финансија, кључан је предуслов за бољи квалитет услуга и укупну перспективу економског развоја. 

Генерална директорица Директората за локалну самоуправу и привредна друштва у већинском власништву државе, у Министарству финанисија Снежана Мугоша, истакла је да ,,портал представља пројекат визуелизације буџетских података локалних финансија у Црној Гори, и урађен је с циљем унапређења транспарентности јавних финансија на локалном нивоу. Наиме, све јединице локалне самоуправе су у обавези да мјесечно извјештавају Министарство финансија, као и да своје кварталне извјештаје објављују на својим интернет страницама. Овај портал обједињава све податке који су доступни на једном мјесту, а  приказани су на једноставан и визуелно пријемчив начин’’, закључила је Мугоша.

На порталу је дат преглед збирних података на нивоу свих општина у Црној Гори који укључује примитке, издатке, неизмирене обавезе и дугове од 2009. године до 2019. године. Осим тога, дат је детаљан упоредни преглед података на нивоу свих општина у Црној Гори, који укључује појединачне буџетске ставке за исти период. 

Портал је развијен кроз УНДП пројекат Јачање транспарентног и одговорног управљања јавним финансијама у Црној Гори, а подаци објављени на порталу ажурираће се на годишњем нивоу.


Видео изјаве су доступне на: www.инфобиро.тв