Manja slova Veća slova RSS

>

Crna Gora napredovala dva mjesta u izvještaju Frejzer instituta o ekonomskim slobodama

Datum objave: 10.09.2020 12:56 | Autor: Ministarstvo finansija

Ispis Štampaj stranicu


Prema izvještaju „Ekonomske slobode svijeta 2020“ Frejzer Instituta, koji obuhvata podatke iz 2018. godine, Crna Gora je poboljšala svoju poziciju za 2 mjesta i sa ocjenom 6,94 nalazi se na 80. mjestu, na listi koja obuhvata 162 države. U prošlogodišnjem izvještaju zauzimala je 82. mjesto, uz rezultat od 6,86.

Poboljšanje ukupne pozicije Crne Gore posljedica je boljih pojedinačnih ocjena u oblasti pravne regulative i poštovanja imovinskih prava, koja cijeni indikatore kao što su: nezavisnost sudstva, nepristrasnost sudova, zaštitu imovinskih prava, pouzdanost policije. U svakom od navedenih indikatora bilježimo poboljšanje ocjene.

Dodatno, Crna Gora bilježi visoke ocjene u oblastima Zdravlja novca (oko 8), Slobode međunarodne trgovine (oko 8) i Regulacije (oko 7). Oblast zdravlja novca tretira pitanja stope inflacije, slobode posjedovanja računa u stranoj valuti, oblast međunarodne trgovine tretira pitanja carinskih stopa i slobode kretanja kapitala, dok oblast Regulacija obuhvata pitanja tržišta rada, bankarskog tržišta i regulacije preduzeća.

Crna Gora je najlošije ocijenjena u indikatoru državnih investicija zbog investicija u infrastrukturu.