Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Црна Гора напредовала два мјеста у извјештају Фрејзер института о економским слободама

Датум објаве: 10.09.2020 12:56 | Аутор: Министарство финансија

Испис Штампај страницу


Према извјештају „Економске слободе свијета 2020“ Фрејзер Института, који обухвата податке из 2018. године, Црна Гора је побољшала своју позицију за 2 мјеста и са оцјеном 6,94 налази се на 80. мјесту, на листи која обухвата 162 државе. У прошлогодишњем извјештају заузимала је 82. мјесто, уз резултат од 6,86.

Побољшање укупне позиције Црне Горе посљедица је бољих појединачних оцјена у области правне регулативе и поштовања имовинских права, која цијени индикаторе као што су: независност судства, непристрасност судова, заштиту имовинских права, поузданост полиције. У сваком од наведених индикатора биљежимо побољшање оцјене.

Додатно, Црна Гора биљежи високе оцјене у областима Здравља новца (око 8), Слободе међународне трговине (око 8) и Регулације (око 7). Област здравља новца третира питања стопе инфлације, слободе посједовања рачуна у страној валути, област међународне трговине третира питања царинских стопа и слободе кретања капитала, док област Регулација обухвата питања тржишта рада, банкарског тржишта и регулације предузећа.

Црна Гора је најлошије оцијењена у индикатору државних инвестиција због инвестиција у инфраструктуру.