Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Министарство финансија објављује јавни позив за консултације поводом израде Програма економских реформи за период 2021-2023. година

Датум објаве: 07.09.2020 15:09 | Аутор: Министарство финансија

Испис Штампај страницу


Програмом рада Владе за 2020. годину предвиђена је израда Програма економских реформи за Црну Гору за период 2021-2023. година. Црна Гора већ седму годину приступа изради Програма економских реформи, који обухвата економску политику Црне Горе за наредну годину и средњорочни период, као и агенду структурних реформи која приказује јавне политике у 8 области и то: реформа тржишта енергије и саобраћаја; пољопривреда, индустрија и услуге; пословни амбијент и смањење неформалне економије; истраживање, развој и иновације и дигитална трансформација; реформе економске интеграције; образовање и вјештине; запошљавање и тржиште рада; социјална заштита и инклузија (укључујући здравствену заштиту).

 

Неопходно је имати у виду да је избијање пандемије Цовид-19 имало снажан утицај на различите области економије, ограничавајући раст и представљајуц́и значајне изазове социјалним и здравственим системима. Прве мјере за превазилажење кризе вец́ су се одразиле на смјернице политике које су заједнички усвојене на Економском и финансијском дијалогу између ЕУ и Западног Балкана и Турске у мају 2020. У том контексту фокус Програма економских реформи 2021-2023. година биће на опоравку након Цовид-19 вируса, уз интеграцију средњорочних реформи које ће овај опоравак учинити одрживим. У складу са тим један од циљева биће и унапређење економске отпорности у складу са зеленим и дигиталним приоритетима ЕУ.

 

Наведено уједно представља и основ за економски дијалог са Европском комисијом у процесу ЕУ интеграција, а Црна Гора је једна од шест земаља Западног Балкана, које су, укључујући и Турску, у обавези да доставе годишњи програм економских реформи са пројекцијом средњорочног макрофискалног оквира Европској комисији.

 

Као допринос испуњавању приоритета који се односе на економски дијалог са Европском комисијом и чланицама Европске уније, а у вези са припремом овог важног документа, налазимо веома значајним заинтересованост и комуникацију са представницима међународних организација, представницима приватног сектора, цивилног друштва, НВО сектора, академске заједнице, локалне самоуправе, грађана и осталог дијела цивилног друштва. Тематика обухваћена Програмом економских реформи за период 2021-2023. година биће предмет широког консултативног процеса са најважнијим заинтересованим странама у друштву, већ у почетној фази израде документа. У том смислу свој допринос изради Програма економских реформи даће локална заједница, НВО сектор, као и сви остали заинтересовани стејкхолдери.

Сходно наведеном, а имајући у виду препоруке и мјере НКТ-а које су на снази, молимо заинтересоване стране да све предлоге и сугестије доставе на е-маил адресу Министарства финансија мф@миф.гов.ме, а најкасније до уторка 22. септембра 2020. године.

Осим тога, напомињемо да ће као и протеклих година, и ПЕР2021 бити предмет јавне расправе кроз размјену информација и учествовање заинтересованих страна давањем предлога, сугестија и коментара, чиме ће се креирати простор за дијалог и сарадњу, у циљу унапређења текста Нацрта програма економских реформи за период 2021-2023. година.