Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Министар Дарко Радуновић: Митрополија црногорско-приморска има могућности да измири свој дуг

Министар Дарко Радуновић: Митрополија црногорско-приморска има могућности да измири свој дуг
Датум објаве: 25.02.2020 07:50 | Аутор: Министарство финансија

Испис Штампај страницу


„Доиста сам задовољан, резултати које је Пореска управа постигла у задње вријеме, посебно у овом периоду од три године јесу завидни. Укупан порески дуг прошле године био на нивоу 378,1 милиона еура, а да смо кренули са 500 и нешто милиона онда видимо да је ту уложен огроман напор и велики труд. Паралелно Пореска управа је унапређивала саму себе, они су и организационо и кадровски освјежени тако да они сада имају потенцијала да свој посао обављају са потпуним ауторитетом“, изјавио је министар финансија Дарко Радуновић на тему наплате пореза гостујући у Дневнику ТВЦГ.

Када је ријеч о пореским дуговањима, оно што је актуелно ових дана јесте прича о пореском дугу Митрополије црногорско-приморске. 

„Ради се о наплати дуга као и сваког другог пореског дуга у законској процедури. Морам да нагласим да је ово постала актуелна тема, али то је у ствари редован посао Пореске управе, Они су радили порески надзор код свих вјерских заједница и исто то су урадили и код Митрополије црногорско-приморске. Констатован је евидентно дуг и ми ћемо кроз процедуру, кроз разговор и законски оквир који има Црна Гора апсолутно наци рјешење за наплату тог дуга. Све ове са стране најаве да ће се понудити помоћ и платити доиста за мене јесу једно велико претјеривање. Сасвим сам сигуран да Митрополија црногорско-приморска има могућности да измири свој дуг. Са друге стране управо Закон о слободи вјероисповијести омогућава кроз регистрацију вјерских заједница као посебних правних лица да се једноставније, ефикасније прати њихово функционисање. Апсолутно сви који имају привредне активности па биле то вјерске заједнице или не, морају платити порез“, рекао је министар финансија.

„Не постоји никакав разлог нити су то толики износи да не би могла Митрополија да измири свој дуг“, саопштио је министар Радуновић.

„То је претјеривање и у посљедње вријеме смо навикли на те тако претјеране изјаве. Није потребан новац из Србије да би се измирио дуг. У законској процедури коју има Црна Гора ми ћемо наћи рјешење и у нашим институцијама тачније Пореској управи. Ми ћемо са Митрополијом сигурно у законском оквиру пронаћи начин како да наплатимо дуг“, коментар министра финансија Радуновића на одређене изјаве да ће Србија помоћи да дуг МЦП буде отплаћен.


ПР Служба
Министарства финансија