Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Аналитичари кредитне рејтинг агенције Стандард & Поор'с у посјети Министарству финансија

Аналитичари кредитне рејтинг агенције Стандард & Поор
Датум објаве: 24.02.2020 11:00 | Аутор: Министарство финансија

Испис Штампај страницу


Министар финансија, Дарко Радуновић са сарадницима састао се данас са аналитичарима кредитне рејтинг агенције Стандард & Поор'с, Маxимом Рyбнаковим и Габриелом Форса како би разговарали на тему прикупљања података о актуелној економској ситуацији у Црној Гори, на основу којих ће се вршити даља процјена рејтинга наше земље од стране поменуте агенције.

Министар је саговорнике упознао са актуелном економском ситуацијом у Црној Гори, као и са макроекономским и фискалним кретањима и презентовао основне параметре који су обиљежили претходну годину. Истовремено је указао на досљедност у примјени мјера фискалне консолидације, које и у четвртој години спровођења дају очекиване резултате, али и на њихов значај у јачању макроекономске и фискалне стабилности.

„Након високих стопа раста у 2017. и 2018. години од 4,7 и 5,1%, респективно, тренд раста је настављен и у 2019. години. Имали смо успјешну 2019. годину током које смо за три квартала достигли раст од 3,8%, док је очекивана стопа раста за четврти квартал 4%. Наведено је резултат раста у скоро свим секторима, а доминантно у секторима туризма и грађевинарства. Имајући у виду остварене резултате, очекује се да ће стопа раста за 2019.годину бити изнад пројектоване.“, истакао је министар Радуновић.

„Осим наведеног, у 2020. години наставићемо са спровођењем структурних реформи, посебно у дијелу оптимизације броја извршилаца у јавном сектору, реформе Пореске администрације Црне Горе, као и у дијелу борбе против сиве економије која већ даје значајне резултате“, навео је Министар.

У оквиру редовне годишње посјете, аналитичари кредитне рејтинг агенције састаће се са представницима црногорских институција и на основу прикупљених података извршити ревизију кредитне способности Црне Горе.ПР Служба

Министарства финансија

Министарство финансија

Министарство финансија