Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Квалитет документа (ПЕР 2020-2022) добар, оцијенили из ЕК

Квалитет документа (ПЕР 2020-2022) добар, оцијенили из ЕК
Датум објаве: 18.02.2020 17:22 | Аутор: Министарство финансија

Испис Штампај страницу


Министарство финансија


Представници Европске комисије боравили су данас у посјети Министарству финансија, поводом оцјене Програма економских реформи Црне Горе 2020-2022 година. Министар финансија, Дарко Радуновић са сарадницима на одржаном састанку са представницима Европске комисије дао је осврт на макроекономски и фискални оквир, као и на пратећу агенду структурних реформи. 

Програм економских реформи Црне Горе 2020-2022 година усвојен је на 152. сједници Владе, 16. јануара 2020. године и представља најважнији документ у економском дијалогу са Европском Унијом.

„Захвални смо на пруженој експертској помоћи и отворени смо за нове препоруке и сугестије које би у будућем периоду у виду мјера постале саставни дио документа“, изјавио је министар Радуновић и додао да Министарство финансија спроводи активности на јачању макроекономске стабилности и спровођењу структурних реформи.

„Један од резултата фискалне консолидације, комбиноване са повећањем привредне активности, је пројектовано повећање прихода буџета и смањење буџетских издатака у наредном средњерочном периоду“, саопштио је министар финансија и нагласио да су у фокусу борба против сиве економије и оптимизација броја извршилаца у јавном сектору.

Представници Европске комисије ставили су акценат на квалитет Програма економских реформи Црне Горе за период 2020-2022. година и истакли да је у потпуности конзистентан и припремљен у складу са методологијом коју прописује Европска комисија.  Квалитет документа поздрављен је како са суштинског тако и са техничког аспекта. Током састанка представници Европске комисије похвалили су напоре Владе у спровођењу мјера фискалне консолидације које су у претходном периоду дале значајне резултате и додатно допринијеле јачању одрживости јавних финансија. Поред наведеног, а у циљу даљег јачања конкурентности, привредног развоја и фискалне одрживости, тема састанка била је и пратећа агенда структурних реформи садржаних у Програму. Сет од 18 приоритетних структурних реформи, сублимираних у осам приоритетних области оцијењен је као концизан и адекватно позициониран.

Састанку су такође у име Министарства финансија присуствовали: генерални директор Директората за државни буџет, Бојан Пауновић, генерална директорица Директората за финансијски систем и унапређење пословног амбијента, др Бојана Бошковић, генерална директорица Директората за економску и развојну политику, мр Ива Вуковић и генерални директор Директората државног трезора, Драган Дармановић.ПР Служба
Министарства финансија