Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Јачање капацитета унутрашње ревизије

Јачање капацитета унутрашње ревизије
Датум објаве: 18.02.2020 14:54 | Аутор: Министарство финансија

Испис Штампај страницу


Министарство финансија

У просторијама Управе за кадрове организована је церемонија отварања Програма обуке за унутрашњег ревизора у јавном сектору. Програм утврђује Министарство финансија, а спроводи га Управа за кадрове. Програм обухвата теоријску и практичну обуку из области унутрашње ревизије. На данашњем отварању говориле су: генерална директорица Директората за централну хармонизацију у Министарству финансија, Ана Крсмановић, директорица Управе за кадрове, Светлана Вуковић и помоћница директорице, Јадранка Ђурковић.

Програм је резултат дугогодишње сарадње Министарства финансија, Управе за кадрове и ЦЕФ-а и локализације програма обуке по међународном ЦИПФА програму. До сада су била организована четири круга обуке и сертификације по ЦИПФА програму обуке за укупно 126 запослених у јавном сектору Црне Горе. 84 унутрашњих ревизора је стекло међународни ЦИПФА сертификат. 

Само адекватно обучени, компетентни и независни унутрашњи ревизори са личним и професионалним интегритетом могу испунити задатке који предстоје функцији унутрашње ревизије и допринијети остварењу њених циљева.

За релативно кратак период од 12 година је обезбијеђена 100% покривеност средстава буџета функцијом унутрашње ревизије, док се квалитет рада ревизора приближава најбољим међународним стандардима, што је и показао Извјештај о јавној потрошњи и финансијској одговорности Свјетске банке, који је оцијенио рад унутрашње ревизије са Б+, при чему се оцјене крећу од Д до А. 

Средства за реализацију програма обезбјеђују се у буџету Црне Горе.