Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Црна Гора је испунила све критеријуме Савјета Европске Уније

Датум објаве: 18.02.2020 15:22 | Аутор: Министарство финансија

Испис Штампај страницу


Црна Гора је посвећена борби против пореских превара и утаје пореза и снажно подржава све међународне активности које имају за циљ побољшање транспарентности и размјене информација за спрјечавање избјегавања плаћања пореза.            

У циљу испуњавања критеријума Савјета Европске Уније, Црна Гора се обавезала да ће испоштовати рокове за испуњавање критеријума Савјета Европске уније, који се заснивају на договореним међународним стандардима у области пореске транспарентности, праведног опорезивања и имплементације анти мјера евазије пореске основице и премјештања добити (анти БЕПС мјере),  односно да ће до краја 2019. године:

1) приступити Глобалном Форуму о транспарентности и размјени информација у пореске сврхе;

2) потписати Мултилатералну конвенцију о узајамној административној помоћи у пореским питањима; и

3) приступити Инклузивном оквиру за БЕПС.    

Црна Гора је постала 150 чланица Глобалног Форума о транспарентности и размјени информација у пореске сврхе (5. априла 2018. године). Потписала је Мултилатералну Конвенцију о узајамној административној помоћи у пореским питањима (3. октобра 2019.године). Предлог закона о потврђивању наведене конвенције усвојен је на сједници Скупштине Црне Горе од 27.децембра 2019.године („Сл.лист Црне Горе-Међународни уговори“, број 12/19) и приступила је Инклузивном оквиру за БЕПС (5.децембра 2019.године).

Имајући у виду наведено Црна Гора је испунила све критеријуме Савјета Европске Уније.

Савјет министара Европске Уније објавио је саопштење: „Црна Гора је успјела да имплементира све неопходне реформе како би се се ускладила са принципима доброг пореског управљања ЕУ до договореног рока па је стога уклоњења из Анекса ИИ” (сива листа)“.

хттпс://www.цонсилиум.еуропа.еу/ен/пресс/пресс-релеасес/2020/02/18/таxатион-цоунцил-ревисес-итс-еу-лист-оф-нон-цооперативе-јурисдицтионс/.

 

ПР Служба

Министарства финансија