Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

ГД Драган Дармановић за агенцију МИНА-бусинесс: Из кредита Еxим банке исплаћено 547,87 милиона ЕУР

ГД Драган Дармановић за агенцију МИНА-бусинесс: Из кредита Еxим банке исплаћено 547,87 милиона ЕУР
Датум објаве: 16.02.2020 11:41 | Аутор: Министарство финансија

Испис Штампај страницу


Из кредита кинеске Еxим банке је од почетка изградње ауто-пута Бар-Бољаре до краја прошле године исплаћено 751,57 милиона УСД, односно 547,87 милиона ЕУР, саопштио је генерални директор Директората за државни трезор у Министарству финансија, Драган Дармановић.

„Повлачење средстава из кредита са кинеском Еxим банком наставиће се и у овој години“, рекао је Дармановић агенцији Мина-бусинесс.

Он је подсјетио да је укупно уговорена вриједност радова за изградњу приоритетне дионице аутопута Смоковац – Увач – Матешево утврђена уговором о пројектовању и изградњи аутопута, закљученом између Министарства саобраћаја и кинеске компаније Цхина Роад анд Бридге Цорпоратион (ЦРБЦ) и износи 809,6 милиона ЕУР.

Од тога се 85 одсто укупног износа, односно 688,2 милиона ЕУР обезбијеђено кроз зајам са кинеском Еxим банком, док је 15 одсто, односно 121,4 милиона ЕУР, предвиђено из државног буџета или других извора финансирања.

Дармановић је, када је у питању јавни дуг, казао да се у овој години очекује његово опадање.

„Предвиђа се да ће јавни дуг на крају године износити 3,67 милијарди ЕУР, односно 73,1 одсто бруто домаћег производа (БДП), од чега ће државни износити 3,56 милијарди, односно 70,8 одсто БДП-а“, прецизирао је Дармановић.

На кретање дуга у овој години, како је објаснио, у највећој мјери утицаће планирано задужење по основу кредитног аранжмана подржаног ПБГ гаранцијом Свјетске банке (СБ), у износу до 250 милиона ЕУР, као и повлачења из постојећег кредита за реализацију пројекта изградње ауто-пута.

„ПБГ кредитни аранжман користиће се за финансирање буџета и отплату дуга у наредној години“, казао је Дармановић.

Када је ријеч о наредној години, предвиђа се да ће јавни дуг достићи ниво од око 3,43 милијарде ЕУР, односно 65,8 одсто БДП-а, док ће државни износити око 3,32 милијарде или 63,6 одсто БДП-а.

Говорећи о емитовању еурообвезница, Дармановић је саопштио да је Црна Гора у прошлој години издала домаће обвезнице у највећем износу и са најдужом рочношћу до сада, што представља напредак у развоју тржишта државних хартија од вриједности.

„Том приликом обезбијеђено је око 143 милиона ЕУР. У оквиру наведеног износа 50 милиона ЕУР емитовано је са годишњом каматом од 3,5 одсто на период од седам година, док је преосталих око 93 милиона ЕУР емитовано са годишном каматном стопом од три одсто на период од пет година“, подсјетио је Дармановић.

Он је казао да је поред тога Црна Гора издала еурообвезнице у вриједности од 500 милиона ЕУР, са годишњом каматном стопом од 2,55 одсто и роком доспијећа од десет година.

„Та трансакција утицала је да се вриједност јавног дуга повећа са иницијално планираних 67,82 одсто БДП-а, на 79,6 одсто у прошлој години, колико износи нова пројекција“, навео је Дармановић.

Међутим, како је додао, према прелиминарним подацима, на крају прошле године депозити ће износити 11 одсто БДП-а процијењеног за ову годину па ће, заправо, нето јавни дуг износити око 69 одсто БДП-а.

„Та трансакција ће послужити за финансирање отплате дуга у овој години, па ће сходно томе и овогодишње задужење бити мање и примарно узроковано закључењем кредитног аранжмана уз гаранцију СБ, који је намијењен финансирању буџета у наредној години“, поручио је Дармановић.

Он је казао и да је Црна Гора у преговорима са СБ око друге гаранције засноване на јавној политици (ПБГ).

Представници СБ и Црне Горе су 2018. године почели преговоре о закључењу тог аранжмана, као и испуњење претпоставки за његову реализацију, које су садржане у матрици резултата јавних политика.

„Наведени аранжман би требало да буде одобрен од СБ почетком марта, након чега се очекује реализација аранжмана. Планирано је да се средства искористе за стварање резерве за потребе финансирања буџета и отплате дуга у наредној години“, закључио је Дармановић.