Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

САОПШТЕЊЕ: Радуновић: Потписивање Уговора о финансијском аранжману потврда кредибилитета мјера фискалне политике Владе Црне Горе

САОПШТЕЊЕ: Радуновић: Потписивање Уговора о финансијском аранжману потврда кредибилитета мјера фискалне политике Владе Црне Горе
Датум објаве: 11.05.2018 17:56 | Аутор: Ивона Михајловић - администратор

Испис Штампај страницу


Министарство финансија


Министар финансија Дарко Радуновић и директор Свјетске банке за нашу земљу Емануел Салинас, потписали су данас Уговор о финансијском аранжману (Фацилитy Агреемент) у износу од 250 милиона еура, између Црне Горе као зајмопримца, Међународне банке за обнову и развој (ИБРД) као гаранта и Цредит Суиссе, ОТП Гроуп, Црногорске комерцијалне банке АД Подгорица и Социете Генерале као аранжера и оригиналних зајмодаваца. 

Поменути аранжман је подржан Гаранцијом Свјетске банке заснованом на јавним политикама (ПБГ1), и подразумијева веома повољне услове кредитирања: рок отплате од 12 година, грејс период од 4 године и каматну стопу 6-мјесечни Еурибор + маргина 2,95%.

Захваљујући партнерима из Свјетске банке не само на финансијској већ и континуираној експертској подршци нашој земљи, министар Радуновић је истакао да данашње потписивање Уговора представља потврду кредибилности мјера фискалне политике Владе Црне Горе усмјерених на јачање макроекономске стабилности и унапређење животног стандарда грађана. Министар је додао да ће Влада и у наредном периоду настојати да кроз наставак започетих реформи ажурно испуњава критеријуме за обезбјеђивање и другог пакета подршке Свјетске банке (ПБГ2) чиме би се централни буџет додатно оснажио.

,,Поздрављамо преданост Владе и активности које предузимате како бисте вратили Црну Гору на одрживи макрофискални пут. Чврсто вјерујемо да је то предуслов за даљи развој економије и ослобађање потенцијала приватног сектора за стварање већег броја и квалитенијих радних мјеста“, саопштио је директор СБ за Црну Гору, Емануел Салинас. Он је даље поручио  да су раст и отварање нових радних мјеста најважнији приоритети за даљи напредак Црне Горе, те да се  одрживи и инклузивни раст могу остварити само у одрживом економском окружењу и добро функционираном финансијском сектору.


ПР СЛУЖБА 
МИНИСТАРСТВА ФИНАНСИЈА