Manja slova Veća slova RSS

>

SAOPŠTENJE: Radunović: Potpisivanje Ugovora o finansijskom aranžmanu potvrda kredibiliteta mjera fiskalne politike Vlade Crne Gore

SAOPŠTENJE: Radunović: Potpisivanje Ugovora o finansijskom aranžmanu potvrda kredibiliteta mjera fiskalne politike Vlade Crne Gore
Datum objave: 11.05.2018 17:56 | Autor: Ivona Mihajlović - administrator

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo finansija


Ministar finansija Darko Radunović i direktor Svjetske banke za našu zemlju Emanuel Salinas, potpisali su danas Ugovor o finansijskom aranžmanu (Facility Agreement) u iznosu od 250 miliona eura, između Crne Gore kao zajmoprimca, Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) kao garanta i Credit Suisse, OTP Group, Crnogorske komercijalne banke AD Podgorica i Societe Generale kao aranžera i originalnih zajmodavaca. 

Pomenuti aranžman je podržan Garancijom Svjetske banke zasnovanom na javnim politikama (PBG1), i podrazumijeva veoma povoljne uslove kreditiranja: rok otplate od 12 godina, grejs period od 4 godine i kamatnu stopu 6-mjesečni Euribor + margina 2,95%.

Zahvaljujući partnerima iz Svjetske banke ne samo na finansijskoj već i kontinuiranoj ekspertskoj podršci našoj zemlji, ministar Radunović je istakao da današnje potpisivanje Ugovora predstavlja potvrdu kredibilnosti mjera fiskalne politike Vlade Crne Gore usmjerenih na jačanje makroekonomske stabilnosti i unapređenje životnog standarda građana. Ministar je dodao da će Vlada i u narednom periodu nastojati da kroz nastavak započetih reformi ažurno ispunjava kriterijume za obezbjeđivanje i drugog paketa podrške Svjetske banke (PBG2) čime bi se centralni budžet dodatno osnažio.

,,Pozdravljamo predanost Vlade i aktivnosti koje preduzimate kako biste vratili Crnu Goru na održivi makrofiskalni put. Čvrsto vjerujemo da je to preduslov za dalji razvoj ekonomije i oslobađanje potencijala privatnog sektora za stvaranje većeg broja i kvalitenijih radnih mjesta“, saopštio je direktor SB za Crnu Goru, Emanuel Salinas. On je dalje poručio  da su rast i otvaranje novih radnih mjesta najvažniji prioriteti za dalji napredak Crne Gore, te da se  održivi i inkluzivni rast mogu ostvariti samo u održivom ekonomskom okruženju i dobro funkcioniranom finansijskom sektoru.


PR SLUŽBA 
MINISTARSTVA FINANSIJA