Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

САОПШТЕЊЕ – Издавање потврда од стране Пореске управе на предате финансијске исказе

Датум објаве: 07.04.2017 07:05 | Аутор: Ивона Михајловић - администратор

Испис Штампај страницу


На темељу одређених дилема које су се јавиле, у дијелу издавања потврде на предате финансијске извјештаје организације од стране Пореске управе, користимо се приликом да дамо појашњење по овом основу које би елиминисало недоумице приликом припреме пратеће документације за потребе аплицирања на овогодишњи Конкурс.

Детаљније наводимо модалитете који су прихватљиви по овом основу:

1)      Финансијски искази се могу Пореској управи доставити у папирној верзији, потписани од стране лица које их је саставило и које је за то одговорно (књиговођа) и лица овлашћеног за заступање организације (чије је име у Регистру НВО, Регистру спортских организација, ЦРПС-а у својству директора, предсједник УО итд.). Финансијски искази се овјеравају печатом органзације. Пореска управа, при предаји, на шалтеру издаје потврду о пријему финансијских извјештаја. Ова потврда се прилаже као дио пратеће документације захтијеване Конкурсом.

2) Финансијски извјештаји се такође могу предати и електронским путем, без одласка на шалтер, посредством електронског сертификата који издаје Пошта Црне Горе. У том случају Пореска управа правном лицу које је финансијске исказе предало посредством сертификата, исте електронским путем враћа, са уписаним бројем исказа који се налази  у горњем десном углу документа (примјер: Број исказа 44607/16). На обрасцима су и штампана имена оба наведена лица и они се након што стигну електронски из Пореске управе, штампају, потписују, овјеравају и слажу са финансијском документацијом по правилима струке. Тако потписани о овјерени обрасци финансијских исказа се копирају и достављају на Конкурс.

    У случају када се финансијски извјешаји предају Пореској управи посредством апликације на њховом порталу (није потребан сертификат) на њх се уписује БРОЈ ИЗВЈЕШТАЈА: XXXXX/2016  и правно лице, поново преко портала преузима финансијске извјешаје са тим бројем који је генерисала Управа. Након тога их правно лице штампа, потписују књиговођа и овлашћено лице на предвиђеним мјестима на формулару и овјеравају их службеним печатом организације. Тако потписани о овјерени обрасци финансијских исказа се копирају и достављају на Конкур.

Дакле, формулари финансијских извјештаја који испод назива документа имају одштампано: нпр - БРОЈ ИСКАЗА: 12345/2016 су валидан доказ да су исти и предати Пореској управи, а потписи и печат треба да гарантују ауентичност.

Овим путем дајемо јасне инструкције да је било који од 3 наведена модела прибављања потврде валидан доказ по основу захтијеваног Конкурсом.

Комисија за расподјелу дијела прихода од игара на срећу