Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Генерални директор Дармановић за Радио Црне Горе: Хартије од вриједности сигурна инвестиција

Генерални директор Дармановић за Радио Црне Горе: Хартије од вриједности сигурна инвестиција
Датум објаве: 11.04.2019 10:34 | Аутор: Министарство финансија

Испис Штампај страницу


22. и 23. априла ће бити емитоване државне обвезнице. То је за Радио Црне Горе најавио Генерални директор Директората за државни трезор у Министарству финансија, Драган Дармановић. Право куповине имају домаћа и страна правна лица, али и грађани. Вриједност једне обвезнице је хиљаду еура, камата три, односно три и по процента, а рок доспијећа 2024, односно 2026.године.

 Влада је на сједници прошле седмице усвојила одлуку о задуживању на домаћем тржишту и то емисијом обвезница, прва вриједна 140 милиона, односно друга 50 милиона еура. Када је емисија тих хартија од вриједности?
Дармановић: Планирана је емисија обвезница 22. и 23.априла. Важно је напоменути да постоји могућност да се емисије реализују у више транши, тако да, уколико се сва средства не прикупе одмах, план је Министарства финансија  доношење нових одлука све до краја календарске године. 

Зашто је одлучено да се емисија реализује на домаћем, а не на међународном тржишту, што је била досадашња пракса?
Дармановић: Једна од сугестија и домаћих и иностраних финансијских  институција била је да се поспјеши развој домаћег тржишта капитала. Претходних година ишли смо на међународно тржиште, првенствено због висине износа потребних за финансирање буџета. Ове године смо процијенили да је добро да то урадимо овдје и да заинтересујемо домаће банке и грађане за трговину обвезницама.

Које су предности оваквог начина задуживања, те шта су бенефити за тржиште капитала?
Дармановић: Првенствено што ће новац остати у држави, али и што ће грађани  моћи да купе обвезнице, што није случај када се обвезницама тргује на међународном тржишту.

Који су услови, односно камате и рокови доспијећа обвезница?
Дармановић: Ако говорим о 140 милиона еура те обвезнице биће емитоване на пет година, а камата је три одсто. Што се тиче обвезница од 50 милиона биће емитоване на седам година са каматом од три и по процента. 

Прије три године на Монтенегроберзи реализована је једна таква емисија обвезница. Тада је вриједност једне обвезнице била десет хиљада еура. Сада сте утврдили да вриједност буде десет пута мања или хиљаду еура. Зашто?
Дармановић: Раније главни купци су биле банке и осигуравајуће куће. Сада смо износ смањили како би стимулисали грађане који имају неки вид штедње да улажу у ове хартије од вриједности. Сада су оне приступачније за грађане. Дакле, ако неко располаже са три, пет или седам хиљада еура сада може постати власник обвезница, добијати годишњу камату од три или три и по одсто, а на крају емисије 2024. и 2026.године подиже номинални износ, односно новац који је уложио. Кључно је да код ових трговина грађанин не може да изгуби.

Колико је било учешће грађана приликом ранијих емисија обвезница на домаћем тржишту?
Дармановић: Главни купци су били банке и осигуравајуће куће. Када су у питању грађани њихово учешће   2013. било је  40 хиљада еура, а 2016. милион и 700 хиљада.

Економски аналитичари тврде да је ван финансијских токова,или како се то популарно каже у „сламарицама“ од пола до милијарду еура. Да ли мислите да ће се тај новац кроз трговину обвезницама наћи у финансијским токовима?
Дармановић: Ми овим емисијама обвезницама желимо да приближимо грађанима овај начин улагања, односно да новац који држе код куће инвестирају у државне хартије у вриједности. Намјера нам је да покушамо да их уверјимо да на тај начин могу да добију корист од, тако да кажем „умртвљеног“ капитала. Држава је гарант за те трансакције, новац је заштићен, а уз то камате ће бити на време измирене, а главница на време исплаћена. 

Генерални директор Дармановић је такође објаснио да уколико појединац уложи у  само једну обвезницу хиљаду еура добија годишњу камату 30, односно 35 еура, а на крају и новац који је уложио, односно хиљаду еура за пет односно седам година.