Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Саопштење: Извршење буџета Црне Горе у периоду јануар - јул 2020. године (ГДДС табела 7)

Датум објаве: 01.09.2020 14:36 | Аутор: Министарство финансија

Испис Штампај страницу


Епидемиолошка ситуација у земљи али и на глобалном нивоу, и у јулу мјесецу опредјељује најзначајнији дио економских трендова, што се одражава и на наплату прихода буџета. Имајући у виду изражену сезоналност кад је у питању наплата прихода буџета у јулу мјесецу условљена убирањем прихода по основу оствареног туристичког промета, значајно мањи број долазака и остварен број ноћења узроковао је и пад наплаћених прихода.

Како би се ограничио негативни утицај пандемије на економске токове, односно обезбиједила додатна подршка привреди али и створили услови за дугорочни раст и развој, Влада Црне Горе је у јулу мјесецу донијела и Трећи пакет социо-економских мјера подршке грађанима и привреди, чија се укупна вриједност процјењује на преко 1 млрд. еура. Овај пакет садржи краткорочне и дугорочне мјере које су усмјерене на бржи опоравак привреде Црне Горе кроз диверзификацију привреде и повећање домаће производње. Истовремено, фокус је на динамизирању активности на реализацији стратешких циљева из кључних секторских политика (ИТ сектор, туризам, пољопривреда и индустрија укључујући енергетику) које су разрађене кроз концепт брзих продора.

Приходи буџета у периоду јануар - јул 2020. године износили су 881,9 мил. € или 19,1% процијењеног БДП-а (4.607,3 мил. €), што је за 12,3 мил. € или 1,4% мање у односу на планиране Законом о измјенама и допунама Закона о буџету.

Нижа наплата прихода у односу на планиране, превасходно је резултат мање наплате пореза на потрошњу, од чега је порез на додату вриједност остварен испод плана за 21,8 мил.€ или 6,7%, док је наплата  акциза испод планираних за 2,9 мил.€ или 2,4%. Нижу наплату прихода, доминантно условљава пад промета у унутрашњој и спољној трговини што у првом реду зависи од туристичке сезоне односно остварених прихода који се генеришу по основу долазака страних туриста.

Порези и доприноси на зараде забиљежили су кумулативан раст у односу на план у износу од 10,7 мил. € или 3,4%, при чему је порез на доходак већи за 1,8 мил.€ или 3,1% у односу на планирани, док су доприноси у односу на планиране већи за 8,9 мил.€ или 3,5%, као резултат субвенционисања дијела зарада запослених које су наставиле да се спроводе и у оквиру трећег пакета Владиних мјера, али и благог раста зарада запослених у просвјети и здравству.

Поред наведеног, у посматраном периоду забиљежена је и већа наплата прихода по основу пореза на добит у односу на планирану као резултат снажног раста економске активности из претходне године.

Приходи буџета у односу на исти период претходне године мањи су за 116,2 мил. € или 11,6%, што је у економским условима које опредјељује пандемија и спровођење мјера за ограничавање посљедица исте било и очекивано.

Издаци буџета у периоду јануар - јул 2020. године износили су 1.152,9 мил. € или 25,0% БДП-а и у односу на планиране већи су за 6,5 мил. € односно 0,6%. У поређењу са истим периодом претходне године, издаци буџета су већи за 113,5 мил. € или 10,9% и то као резултат спровођења пакета мјера усмјерених на сузбијање негативних ефеката пандемије и помоћ грађанима и привреди као и већег издвајања за потребе финансирања здравственог система у условима пандемије. У структури издатака буџета, Текући издаци остварени су на нивоу од 491,1 мил. € и приближно су на нивоу планираних. Поред наведеног, Капитални издаци реализовани су у износу од 109,2 мил. €, што је за 4,3 мил. € или 4,1% више од планираних, и то као резултат наставка имплементације капиталних пројеката док су у односу на претходну годину мањи за 11,3 мил. € или 9,4%.

Ограничавање извођења радова на приоритетној дионици Аутопута, усљед пандемије, опредијелило је  кретање Капиталног буџета који је у периоду јануар - јул 2020. године реализован у укупном износу од 87,3 мил. € што је за 5,0 мил. € више од плана, док је у односу на претходну годину мање за 24,0 мил. €.

У периоду јануар - јул 2020. године остварен је дефицит буџета у износу од 271,0 мил. € или 5,9% БДП-а, који је за 18,8 мил. € или 7,5% већи у односу на планирани.

Прилог: ГДДС 7.xлсx

*Подаци у ГДДС табели представљају преглед прихода и расхода по економској класификацији у једном мјесецу, у поређењу са планом и истим периодом претходне године;

*Подаци о Капиталном буџету представљају износе планираних и извршених издатака по пројектној класификацији (све категорије издатака које су у функцији имплементације пројекта који се финансира из Капиталног буџета)