Manja slova Veća slova RSSNajčešće postavljena pitanja i odgovori

01.03.2010.

Pita Jasna Popovic, Beograd

Postovana Gospodo, U ime Saobracajnog preduzeca "Lasta" molim vas da mi date odgovor na pitanje koje se odnosi na obavezu placanja PDV za autobuske prevoznike drugih zemalja koji obavljaju redovan medjunarodni linijski prevoz putnika na terititoriji Crne Gore. Naime, po tumacenju Poreske uprave Crne Gore strani prevoznici su u obavezi da plate PDV po stopi od 7% na cenu prodate karte proporciaonalno kilometrazi linijije koja se odnosi na teritoriju C. Gore. Tu obavezu za strane prevoynike jedino je placala stanica Merkur u Budvi. Tako je za Lastu u roku 2009 godine placeno na ime PDV 6.519.62 o cemu postoji i Zapisnik Poreske uprave Crne Gore...

22.02.2010.

Pita Filip Popovic, Podgorica

Postovani, Da li je moguc novi rebalans budzeta,tj. dodatno ``stezanje kaisa`` usljed konstantnog pada platnog prometa? Da li je realno ocekivati izlaz iz recesije u 3. i 4. kvartalu ove godine? Unaprijed hvala, Srdacan pozdrav.

22.02.2010.

Pita Mitar Dabanovic, Podgorica

Poštovani, Ko reguliše oporezivanje plata zdrastvenim radnicima (civilima) u vojnim ustanovama (VMC) jer su im umanjene plate za 10% na račun opšteg smanjenja plata. Mislim da je to pretjerano mnogo i molio bih Vas za pojašnjenje.

22.02.2010.

Pita Danka Gurešić, Bijelo Polje

Poštovani, da li je moguće započeti obavljanje pripravničkog staža prije donošenja zakona o volontiranju, ako institucija ima sredstva za finansiranje pripravnika? Ja sam razgovarala sa direktorom doma zdravlja i on mi je rekao da se mora sačekati donošenje zakona (iako oni imaju sredstva za finansiranje pripravnika). I ako je ovo tačno, kada se očekuje usvajanje zakona? S poštovanjem, Danka Gurešić, Bijelo Polje

10.02.2010.

Pita Djino Veselka, Sarajevo

Postovani, Imam staru deviznu stednju kod Jugobanke Sarajevo,pa me interesuje u kojoj banci sada mogu da verifikujem staru deviznu stednju.Drzavljanin sam BiH.

10.02.2010.

Pita Ratko Milovic, Danilovgrad

Ako je moja neto plata 1000 eura. Kolika je moja bruto plata i kome sve ide i u kojim procentima. kolikop ja koštam poslodavca sa mojoj neto platom. Molim za objašnjenje

09.02.2010.

Pita Gelena Saric, Podgorica

Molimo Vas da nam date objašnjenje na sljedeće pitanje. Firma iz inostranstva(Kupac) na račun domaće firme je uplatila novac kao avans po kupoprodajnom ugovoru o kupovine robe. Roba se nalazi u Kini i direktno ide Kupcu, tj. ne ulazi u Crnu Goru. Prodavac(domaća firma) sa kupcem je sklopila ugovor u kojem glasi da u slučaju da roba ne bude isporučena u zadanom roku, Prodavac je dužan vratiti novac Kupcu. Molimo Vas da nam objasnite kada u ovoj situaciji nastaje obaveza za plaćanje PDV-a, i na koji način je to nužno obaviti.

29.01.2010.

Pita Slavica Djukanovic, Niksic

Postovani, moje pitanje se odnosi na duzinu pripravnickog staza u koliko se volontira.Da li se odradjuje godinu tj.dvije godine u sudu ili postoji mogucnost,posto volontiram da je to kraceg vremenskog perioda? I kada ce poceti finansiranje pripravnickog staza,posto je Pretsjednik Vlade obecao da ce biti novca za pripravnike?

26.01.2010.

Pita Danijela Zindovic, Podgorica

Postovani, Molim Vas da mi odgovorite na sledece pitanje: Da li Vlada Crne Gore garantuje isplatu depozita fizickih lica? Unaprijed zahvalna.

26.01.2010.

Pita Natasa Stjepanovic Nikoloska, Bar

Postovani, Moje pitanje se odnosi na clan 21,stav1 Zakona o porezu na dobit pravnih lica kojim je propisano da se kapitalnim dobitkom smatra prihod koji poreski obveznik ostvari prodajom gradjevinskih objekata,zemljista....Da li se kapitalnim dobitkom smatra dobitak pri prodaji gradjevinskih objekata koji se knjigovodstveno tretiraju kao zalihe tj. izgradjeni su ili kupljeni radi dalje prodaje? Natasa Stjepanovic Nikoloska,Bar