Manja slova Veća slova RSSNajčešće postavljena pitanja i odgovori

06.10.2010.

Pita “Montereal” DOO

Inostrana agencija za nekretnine je prodala imovinu u Crnoj Gori koja je u vlasnistvu crnogorske firme. Inostrana agencija za nekretnine ce crnogorskoj firmi izdati racun za svoje usluge bez PDV. Kako ce crnogorska firma knjiziti ovaj racun (fakturu)? Kao primalc usluga da li je duzan obracunati PDV i samo prilkzazti u knjizi izdatih i primljenih racuna?

28.09.2010.

Pita Mirko Bulajić

Postovani, zelim da uvezem auto iz inostranstva, i to na mog oca koji je invalidno lice (95% je slijep). Koliko znam, u tom slucaju sam oslobodjen placanja poreza i carine, ali mi treba odobrenje od vaseg ministarstva. Pa me zanima sta je potrebno da uradim da bih ostvario to pravo?

27.09.2010.

Pita Danijela Marković

molimo Vas odgovor da li pravna osoba koja je Vaš rezident, i pod kojim uvjetima može otvoriti nerezidentni račun u inozemstvu? Molim Vas da me uputite na zakon te članak zakona koji to određuje jer pretragom zakona nisam uspjela doći do potrebne informacije.

22.09.2010.

Pita Željko Stanišić

Na osnovu Zakona o izmjenama Zakona o državnim službenicima i namještenicima od 27.07.2010.god. propisano je : "Ukoliko se popuna radnog mjesta vrši javnim oglašavanjem državni organ,osim Skupštine Crne Gore i organa sudske vlasti,dužan je da, prije raspisivanja javnog oglasa ,od ministra nadležnog za poslove buđžeta pribavi potvrdu o obezbijeđenim finasijskim sredstvima" pa shodno tome pitam Vas da li državno tužilaštvo spada u organ sudske vlasti.

22.09.2010.

Pita Sekretarijat za lokalnu samoupravu Glavnog grada PG

Službenici lokalne uprave Glavnog grada obraćaju se zahtjevima za novčanu pomoć u slučaju bolesti, odnosno smrti člana porodice shodno čl.42 Uredbe o naknadama i drugim primanjima državnih službenika namještenika (Sl.list RCG br.24/05,42/05 i 70/06) koja se shodno primjenjuje i na lokalne službenike i namješenike. Da li se odredbe navedene uredbe, koje se odnose na pomoć službeniku odnosno njegovoj porodici u odredjenim slučajevima primjenjuju, ili su stavljene van snage stupanjem na snagu novog Zakona o zaradama državnih službenika i nemještenika (Sl.list RCG br.86/09)?

16.09.2010.

Pita Petrović Slavica

Dali DOO registrovan u Centralnom registru Crne Gore moze dati zajam drugom DOO isto registrovan u Centralnom registru Crne Gore. Ako je moguce dali je zajam predmet PDV? Koja je razlika izmedu zajma i pozajmnice?

19.08.2010.

Pita Goran Škuletić

Molim Vas da mi pošaljete spisak država sa kojima Crna Gora ima potpisan sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja....

03.06.2010.

Pita Bogetić Miogdrag, Podgorica

Molim vas da mi odgovorite da li novčane uplate iz inostranstva od starne osnivača svom Predstavnistvu u Crnog Gori teba tretirati kao prihod? Naime, inostrano pravno lice registrovalo je kod Privrednog suda u Podgorici dio stranog društva radi ispitivanja trzista. U Predstavnistvu u Crnoj Gori zaposleno je 3 radnika. Sve troskove Predstavnistva u Crnoj Gori pokriva maticna firma iz inostranstva. Predstavnistvo u Crnoj Gori nije fakrurisalo, niti naplatilo ni jednog eura.

14.05.2010.

Pita Marko Blagojević

Da li je realno očekivati u 2010 i 2011 godini smanjenje plata u državnoj administraciji? Da li postoji prostora za povećanje plata sudijama ili će pak biti još smanjena plata ili pak ukidanja sudijskog dodatka, ili će mozda plate sudijam ostati na sadšnjem nivou u narednom periodu od par godina?

07.05.2010.

Pita Vedran Božinović, UNA doo

Kontaktiram vas ih firme UNA doo iz Tivta.Bavimo se malorodajom nautičke opreme. Pošto su naši kupci većinom strani državljani veoma nam je vazno zbog konkurencije da znamo proceduru za povrat poreza pošto je isto moguće i veoma jednostavo napraviti u Grčkoj, Italiji i Hrvatskoj.Stoga mozete li mi objasniti proceduru prilikom povrata poreza kupcima ili me uputiti na nekog ko mi moze objasniti?