Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Најчешће постављена питања и одговори

01.03.2010.

Пита Јасна Поповиц, Београд

Постована Господо, У име Саобрацајног предузеца "Ласта" молим вас да ми дате одговор на питање које се односи на обавезу плацања ПДВ за аутобуске превознике других земаља који обављају редован медјународни линијски превоз путника на терититорији Црне Горе. Наиме, по тумацењу Пореске управе Црне Горе страни превозници су у обавези да плате ПДВ по стопи од 7% на цену продате карте пропорциаонално километрази линијије која се односи на територију Ц. Горе. Ту обавезу за стране превоyнике једино је плацала станица Меркур у Будви. Тако је за Ласту у року 2009 године плацено на име ПДВ 6.519.62 о цему постоји и Записник Пореске управе Црне Горе...

22.02.2010.

Пита Филип Поповиц, Подгорица

Постовани, Да ли је могуц нови ребаланс будзета,тј. додатно ``стезање каиса`` усљед константног пада платног промета? Да ли је реално оцекивати излаз из рецесије у 3. и 4. кварталу ове године? Унапријед хвала, Срдацан поздрав.

22.02.2010.

Пита Митар Дабановиц, Подгорица

Поштовани, Ко регулише опорезивање плата здраственим радницима (цивилима) у војним установама (ВМЦ) јер су им умањене плате за 10% на рачун општег смањења плата. Мислим да је то претјерано много и молио бих Вас за појашњење.

22.02.2010.

Пита Данка Гурешић, Бијело Поље

Поштовани, да ли је могуће започети обављање приправничког стажа прије доношења закона о волонтирању, ако институција има средства за финансирање приправника? Ја сам разговарала са директором дома здравља и он ми је рекао да се мора сачекати доношење закона (иако они имају средства за финансирање приправника). И ако је ово тачно, када се очекује усвајање закона? С поштовањем, Данка Гурешић, Бијело Поље

10.02.2010.

Пита Дјино Веселка, Сарајево

Постовани, Имам стару девизну стедњу код Југобанке Сарајево,па ме интересује у којој банци сада могу да верификујем стару девизну стедњу.Дрзављанин сам БиХ.

10.02.2010.

Пита Ратко Миловиц, Даниловград

Ако је моја нето плата 1000 еура. Колика је моја бруто плата и коме све иде и у којим процентима. коликоп ја коштам послодавца са мојој нето платом. Молим за објашњење

09.02.2010.

Пита Гелена Сариц, Подгорица

Молимо Вас да нам дате објашњење на сљедеће питање. Фирма из иностранства(Купац) на рачун домаће фирме је уплатила новац као аванс по купопродајном уговору о куповине робе. Роба се налази у Кини и директно иде Купцу, тј. не улази у Црну Гору. Продавац(домаћа фирма) са купцем је склопила уговор у којем гласи да у случају да роба не буде испоручена у заданом року, Продавац је дужан вратити новац Купцу. Молимо Вас да нам објасните када у овој ситуацији настаје обавеза за плаћање ПДВ-а, и на који начин је то нужно обавити.

29.01.2010.

Пита Славица Дјукановиц, Никсиц

Постовани, моје питање се односи на дузину приправницког стаза у колико се волонтира.Да ли се одрадјује годину тј.двије године у суду или постоји могуцност,посто волонтирам да је то крацег временског периода? И када це поцети финансирање приправницког стаза,посто је Претсједник Владе обецао да це бити новца за приправнике?

26.01.2010.

Пита Данијела Зиндовиц, Подгорица

Постовани, Молим Вас да ми одговорите на следеце питање: Да ли Влада Црне Горе гарантује исплату депозита физицких лица? Унапријед захвална.

26.01.2010.

Пита Натаса Стјепановиц Николоска, Бар

Постовани, Моје питање се односи на цлан 21,став1 Закона о порезу на добит правних лица којим је прописано да се капиталним добитком сматра приход који порески обвезник оствари продајом градјевинских објеката,земљиста....Да ли се капиталним добитком сматра добитак при продаји градјевинских објеката који се књиговодствено третирају као залихе тј. изградјени су или купљени ради даље продаје? Натаса Стјепановиц Николоска,Бар