Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Најчешће постављена питања и одговори

06.10.2010.

Пита “Монтереал” ДОО

Инострана агенција за некретнине је продала имовину у Црној Гори која је у власниству црногорске фирме. Инострана агенција за некретнине це црногорској фирми издати рацун за своје услуге без ПДВ. Како це црногорска фирма књизити овај рацун (фактуру)? Као прималц услуга да ли је дузан обрацунати ПДВ и само прилкзазти у књизи издатих и примљених рацуна?

28.09.2010.

Пита Мирко Булајић

Постовани, зелим да увезем ауто из иностранства, и то на мог оца који је инвалидно лице (95% је слијеп). Колико знам, у том слуцају сам ослободјен плацања пореза и царине, али ми треба одобрење од васег министарства. Па ме занима ста је потребно да урадим да бих остварио то право?

27.09.2010.

Пита Данијела Марковић

молимо Вас одговор да ли правна особа која је Ваш резидент, и под којим увјетима може отворити нерезидентни рачун у иноземству? Молим Вас да ме упутите на закон те чланак закона који то одређује јер претрагом закона нисам успјела доћи до потребне информације.

22.09.2010.

Пита Жељко Станишић

На основу Закона о измјенама Закона о државним службеницима и намјештеницима од 27.07.2010.год. прописано је : "Уколико се попуна радног мјеста врши јавним оглашавањем државни орган,осим Скупштине Црне Горе и органа судске власти,дужан је да, прије расписивања јавног огласа ,од министра надлежног за послове буђжета прибави потврду о обезбијеђеним финасијским средствима" па сходно томе питам Вас да ли државно тужилаштво спада у орган судске власти.

22.09.2010.

Пита Секретаријат за локалну самоуправу Главног града ПГ

Службеници локалне управе Главног града обраћају се захтјевима за новчану помоћ у случају болести, односно смрти члана породице сходно чл.42 Уредбе о накнадама и другим примањима државних службеника намјештеника (Сл.лист РЦГ бр.24/05,42/05 и 70/06) која се сходно примјењује и на локалне службенике и намјешенике. Да ли се одредбе наведене уредбе, које се односе на помоћ службенику односно његовој породици у одредјеним случајевима примјењују, или су стављене ван снаге ступањем на снагу новог Закона о зарадама државних службеника и немјештеника (Сл.лист РЦГ бр.86/09)?

16.09.2010.

Пита Петровић Славица

Дали ДОО регистрован у Централном регистру Црне Горе мозе дати зајам другом ДОО исто регистрован у Централном регистру Црне Горе. Ако је могуце дали је зајам предмет ПДВ? Која је разлика измеду зајма и позајмнице?

19.08.2010.

Пита Горан Шкулетић

Молим Вас да ми пошаљете списак држава са којима Црна Гора има потписан споразум о избјегавању двоструког опорезивања....

03.06.2010.

Пита Богетић Миогдраг, Подгорица

Молим вас да ми одговорите да ли новчане уплате из иностранства од старне оснивача свом Представниству у Црног Гори теба третирати као приход? Наиме, инострано правно лице регистровало је код Привредног суда у Подгорици дио страног друштва ради испитивања трзиста. У Представниству у Црној Гори запослено је 3 радника. Све троскове Представниства у Црној Гори покрива матицна фирма из иностранства. Представниство у Црној Гори није факрурисало, нити наплатило ни једног еура.

14.05.2010.

Пита Марко Благојевић

Да ли је реално очекивати у 2010 и 2011 години смањење плата у државној администрацији? Да ли постоји простора за повећање плата судијама или ће пак бити још смањена плата или пак укидања судијског додатка, или ће мозда плате судијам остати на садшњем нивоу у наредном периоду од пар година?

07.05.2010.

Пита Ведран Божиновић, УНА доо

Контактирам вас их фирме УНА доо из Тивта.Бавимо се малородајом наутичке опреме. Пошто су наши купци већином страни држављани веома нам је вазно због конкуренције да знамо процедуру за поврат пореза пошто је исто могуће и веома једноставо направити у Грчкој, Италији и Хрватској.Стога мозете ли ми објаснити процедуру приликом поврата пореза купцима или ме упутити на неког ко ми мозе објаснити?