Manja slova Veća slova RSS

>

Pita “Montereal” DOO

Datum objave: 06.10.2010 16:33 | Autor: Ivona Mihajlović - administrator

Ispis Štampaj stranicu


Pitanje:

“Montereal” DOO
Seljanovo bb
85320 Tivat
tel. 067 450 440
email: zedra@t-com.me
06.10.2010.godine

Ministarstvo Finansija

Poštovani,

Inostrana agencija za nekretnine je prodala imovinu u Crnoj Gori koja je u vlasnistvu crnogorske firme. Inostrana agencija za nekretnine ce crnogorskoj firmi izdati racun za svoje usluge bez PDV. Kako ce crnogorska firma knjiziti ovaj racun (fakturu)? Kao primalc usluga da li je duzan obracunati PDV i samo prilkzazti u knjizi izdatih i primljenih racuna?

„Montereal DOO”
Petrovic Dragica

Odgovor:

Poštovana g-đo Petrović,
U vezi vašeg zatjeva od 6.10.2010.godine, obavještavamo vas sledeće:

Mjestom izvršenog prometa usluga, prema odredbama člana 17 stav 1 Zakona o porezu na dodatu vrijednost (Službeni list RCG”, br. 65/01...76/05 i “Službeni list CG”, br. 16/07), smatra se mjesto u kojem poreski obveznik, koji pruža usluge, ima svoje sjedište ili poslovnu jedinicu iz kojeg obavlja usluge ili stalno, odnosno uobičajeno prebivalište, ako nema sjedište ili poslovnu jedinicu, osim za određeni broj usluga za koje je određeno drugačije mjesto plaćanja PDV.

Izuzetno od navedenog, za usluge koje su povezane sa nepokretnostima, shodno odredbama člana 17 stav 2 tačka 1) citiranog zakona, mjerodavno mjesto oporezivanja je mjesto u kome se nepokretnost nalazi.

U konkretnom slučaju obveznik PDV je primalac usluge (domaće lice – obveznik PDV), koji je dužan da sačini račun u kojem će obračunati PDV i taj račun se prikazuje u Knjizi izdatih računa. Domaće lice ima pravo da obračunati PDV prikaže kao ulazni PDV i račun o obračunatom PDV prikaže u Knjizi primljenih računa.

Sdačan pozdrav,
Sobodanka Cvetković, Sektor za poreski i carinski sistem