Manja slova Veća slova RSS

>

Pita Marko Blagojević

Datum objave: 14.05.2010 15:28 | Autor: Ivona Mihajlović - administrator

Ispis Štampaj stranicu


Pitanje:

Da li je realno očekivati u 2010 i 2011 godini smanjenje plata u državnoj administraciji? Da li postoji prostora za povećanje plata sudijama ili će pak biti još smanjena plata ili pak ukidanja sudijskog dodatka, ili će mozda plate sudijam ostati na sadšnjem nivou u narednom periodu od par godina?

Odgovor:

Poštovani,

Rast budžetske potrošnje u prethodnim godinama uzrokovan je, prije svega, rastom fonda zarada i penzija. U periodu 2006-2009, usled povećanja minimalne cijene rada i koeficijenata platnih razreda, bruto zarade zaposlenih su porasle za oko 63%, dok su penzije porasle preko 46%. Da bi se obezbijedila održivost sistema javnih finansija, neophodno je bilo preispitati politiku zarada i zapošljavanja u javnom sektoru.

Krajem 2009. godine usvojene su Izmjene i dopune zakona o porezu na dohodak fizičkih lica i doprinoosa za obavezno socijalno osiguranje, koje se tiču izmjene poreskih stopa, a stupile su na snagu u 2010. godini. Primjenom novih poreskih rešenja, zarade zaposlenih koji ih primaju iz budžeta Crne Gore u prosjeku su smanjene za 7%. Ovo umanjenje je manje kod zaposlenih u prosvjeti, zdravstvu i kulturi zato što su im zarade, prema odredbama granskih kolektivnih ugovora, na početku 2010. godine uvećane za 3%. U tekućoj godini se ne planiraju dalje korekcije koje se tiču zarada zaposlenih.

Međutim, visok fond zarada je prepoznat kao problem, kako od strane Vlade Crne Gore, tako i od međunarodnih institucija – EU, MMF, Svjetska banka itd. Od početka 2009. godine, tj. izbijanja globalne ekonomske krize, Vlada Crne Gore vodi aktivnu politiku i mjere u oblasti zapošljavanja i zarada. Novo zapošljavanje u državnoj administarciji je svedeno na minimum, i mora biti uz saglasnost Ministarstva finansija. U toku je proces centralizovanja obračuna zarada za sve institucije koje zarade isplaćuju preko budžeta CG. Osim toga, srednjoročnim okvirom budžetske potrošnje, planirano je „zamrzavanje“ tekuće budžetske potrošnje, pa samim tim i fonda zarada. Usklađivanja zarada mogu biti samo u skladu sa projektovanim stopama inflacije (da ne bi došlo do pada realnih zarada) i odredbama granskih kolektivnih ugovora.

Srdačan pozdrav,

Vladislav Karadžić, samostalni savjetnik I, Sektor za budžet