Manja slova Veća slova RSS

>

Pita Vedran Božinović, UNA doo

Datum objave: 07.05.2010 15:24 | Autor: Ivona Mihajlović - administrator

Ispis Štampaj stranicu


Pitanje:

Kontaktiram vas ih firme UNA doo iz Tivta.Bavimo se malorodajom nautičke opreme. Pošto su naši kupci većinom strani državljani veoma nam je vazno zbog konkurencije da znamo proceduru za povrat poreza pošto je isto moguće i veoma jednostavo napraviti u Grčkoj, Italiji i Hrvatskoj.Stoga mozete li mi objasniti proceduru prilikom povrata poreza kupcima ili me uputiti na nekog ko mi moze objasniti? Unaprijed zahvaljujem. Srdačan pozdrav. Vedran Božinović

Odgovor:

Postovani,

U vezi Vašeg zahtjeva koji se odnosi na povraćaj PDV stranom fizičkom licu za proizvode (nautičku opremu) koja je nabavljena u Crnoj Gori , obavještavamo Vas sledeće:

Shodno odredbama člana 52 Zakona o porezu na dodatu vrijednost (“Službeni list RCG”, br. 65/01.....76/05 i "Službeni list CG", br. 16/07) kupac - fizičko lice koje u Crnoj Gori nema stalno ni privremeno prebivalište, ima pravo na povraćaj PDV za proizvode koje nabavi u Crnoj Gori i koje iznese iz Crne Gore. Ovo pravo se ne odnosi na mineralna ulja, alkohol i alkoholna pića i na duvanske proizvode.

Bliži postupak za ostvarivanje prava na povraćaj PDV uređen je odredbama člana 115 - 119 Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dodatu vrijednost (»Službeni list RCG«, br.65/02...16/06). Kod povraćaja PDV moraju biti ispunjeni sledeći uslovi:

1. da je vrijednost kupljenih proizvoda po jednom računu, odnosno na više
računa izdatih istog dana kod istog prodavca, veća od 100 €;
2. da je poreski obveznik – prodavac za prodate proizvode izdao popunjeni
obrazac PDV-PP ili drugi dokument koji odgovara tom obrascu. Obrascu
mora biti priložen račun;
3. da je kupac iznio proizvode iz Crne Gore u roku od tri mjeseca od dana
kupovine;
4. da su kupljeni proizvodi dati na uvid carinskom organu koji, nakon pregleda i sprovedenog carinskog postupka, ovjerava obrazac PDV-PP i priložene račune i upisuje datum prelaska proizvoda preko granice Crne Gore.

Prema tome, na osnovu prethodno navedenog proizilazi da fizičko lice koje u Crnoj Gori nema stalno ni privremeno prebivalište ne može izvršiti povraćaj PDV za mineralna ulja, alkohol i alkoholna pića i na duvanske proizvode. Povraćaj PDV za druge proizvode može se vršiti shodno proceduri propisanoj odredbama citiranog pravilnika.

Istovremeno Vas obavještavamo da na sajtu Ministarstva finansija (www.mf.gov.me) možete pronaći navedene propise.

Srdačan pozdrav,

Slobodanka Cvetkovic - savjetnik u sektoru za poreski i carinski sistem