Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Пита Маја Маричић

Датум објаве: 07.06.2011 10:50 | Аутор: Ивона Михајловић

Испис Штампај страницу


Питање:

Поштовани, обраћам Вам се због једне недоумице. Интересује ме чији је сертификат рачуновођа признат - ИРРЦГ или ИСРЦГ од стране Републике Црне Горе?

Одговор:

Поштована г-ђо Маричић,

У вези са едукацијом рачуновођа, оба института која помињете (ИСРЦГ и ИРРЦГ) имају дозволу да обављају едукацију рачуновођа. Међутим, Уредбом о повјеравању послова органа државне управе надлежног за послове рачуноводства и ревизије („Сл. лист РЦГ“, број 44/07 од 23.07.2007, „Сл. лист Црне Горе“, бр. 33/10 од 14.06.2010) Институту сертификованих рачуновођа пренијета су јавна овлашћења у овој области.

По овој Уредби, ИСРЦГ је донио Црногорски образовни рачуноводствени стандард (ЦОРС), према којем се професионалне рачуновође у Црној Гори едукују у три категорије. Највише рачуноводствено звање је „сертификовани рачуновођа“, које представља предуслов за заинтересоване да наставе едукацију до звања „ревизор“.

Без обзира на надлежности које су ИСРЦГ-у пренијете од стране Министарства, у крајњем, на сваком полазнику је да сам одабере институцију код које ће се едуковати.

С поштовањем,

СЕКТОР ЗА РАЧУНОВОДСТВО И РЕВИЗИЈУ