Manja slova Veća slova RSS

>

Pita Maja Maričić

Datum objave: 07.06.2011 10:50 | Autor: Ivona Mihajlović

Ispis Štampaj stranicu


Pitanje:

Poštovani, obraćam Vam se zbog jedne nedoumice. Interesuje me čiji je sertifikat računovođa priznat - IRRCG ili ISRCG od strane Republike Crne Gore?

Odgovor:

Poštovana g-đo Maričić,

U vezi sa edukacijom računovođa, oba instituta koja pominjete (ISRCG i IRRCG) imaju dozvolu da obavljaju edukaciju računovođa. Međutim, Uredbom o povjeravanju poslova organa državne uprave nadležnog za poslove računovodstva i revizije („Sl. list RCG“, broj 44/07 od 23.07.2007, „Sl. list Crne Gore“, br. 33/10 od 14.06.2010) Institutu sertifikovanih računovođa prenijeta su javna ovlašćenja u ovoj oblasti.

Po ovoj Uredbi, ISRCG je donio Crnogorski obrazovni računovodstveni standard (CORS), prema kojem se profesionalne računovođe u Crnoj Gori edukuju u tri kategorije. Najviše računovodstveno zvanje je „sertifikovani računovođa“, koje predstavlja preduslov za zainteresovane da nastave edukaciju do zvanja „revizor“.

Bez obzira na nadležnosti koje su ISRCG-u prenijete od strane Ministarstva, u krajnjem, na svakom polazniku je da sam odabere instituciju kod koje će se edukovati.

S poštovanjem,

SEKTOR ZA RAČUNOVODSTVO I REVIZIJU