Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Пита Ранко Новаковић

Датум објаве: 30.05.2011 16:31 | Аутор: Ивона Михајловић

Испис Штампај страницу


Питање:

Предузеће се бави велепродајом машина и резервних дјелова. На лагеру је имало машину која није била исправна (истекао јој је гарантни рок) и коју је требало ремонтовати. За ремонт машине искоришћени су резервни дјелови које смо имали на лагеру. Направљена је спецификација утрошених дјелова и раздужен магацин. Послије ремонта машину смо продали правном лицу. Фактурисали смо продајну вриједност машине плус ПДВ. Шта треба урадити са робом коју смо искористили за ремонт- да ли и на њу треба обрачунати ПДВ и, ако је тако, зар се ту не ради о двоструком опорезивању?


Одговор:


Поштовани г-дине Новаковићу,

Сходно Правилнику о количини расхода на који се не плаћа порез на додату вриједност („Службени лист РЦГ“, бр.74/06), ПДВ се не плаћа на расходе до количине утврђене према Нормативу за утврђивање расхода на које се не плаћа ПДВ (који је одштампан уз овај правилник и чини његов саставни дио). За производе који нијесу обухваћени наведеним Нормативом расхода, количина расхода се утврђује према нормативу пореског обвезника, ако надлежни порески орган не утврди другу количину.

Према томе, упућујемо Вас да се обратите надлежном пореском органу ради утврђивања количине расхода на који се не плаћа ПДВ.

С поштовањем,

Сектор за порески и царински систем