Manja slova Veća slova RSS

>

Pita Miroslav Zekić

Datum objave: 10.05.2011 10:18 | Autor: Ivona Mihajlović

Ispis Štampaj stranicu


Pitanje:

Pred referendum je od strane CBCG traženo od štediša Inos banke da dostave podatke, i da će odmah poslije pobjede to pitanje biti riješeno, odnosno štediše obeštećene, što je i jedna od obaveza pred ulazak u EU (obeštećenje dugova prema građanima). Želio bih da pitam dokle se došlo sa ovom stvari?

Odgovor:

Poštovani g-dine Zekiću,

U vezi sa Vašim pitanjem o načinu isplate deviznih sredstava položenih kod štedno kreditne i mješovite štedionice "Inos" Paraćin, obavještavamo Vas da su, u skladu sa Zakonom o isplati deviznih sredstava građana položenih kod Dafiment banke AD Beograd i Banke privatne privrede DD Podgorica, položenih preko preduzeća Jugoskandik DD Beograd ("Službni list CG", broj 21/08) propisani uslovi, način i rokovi isplate neisplaćenih oročenih deviznih sredstava, za građane sa prebivalištem u Crnoj Gori.

Štedionice, štedno-kreditne organizacije, štedno-kreditne zadruge nijesu nikada imale status banke, tako da se devizna sredstva građana koja su deponovana kod ovih pravnih lica ne mogu tretirati kao štednja, za koju garantuje država. Takođe, Narodna banka Jugoslavije je u septembru 1993. godine, zabranila rad štedionici "Inos" Paraćin, a Trgovinski sud u Kragujevcu otvorio stečajni postupak, koji je ustupljen Trgovinskom sudu u Nišu. Za sve informacije o mogućnostima naplate potraživanja od Inos štedionice, upućujemo Vas da se obratite Trgovinskom sudu u Nišu.

S poštovanjem,

POMOĆNIK MINISTRA
Boris Bušković