Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Пита Олга Блечић

Датум објаве: 27.04.2011 10:55 | Аутор: Ивона Михајловић

Испис Штампај страницу


Питање:

Да ли постоји обавеза плаћања пореза по одбитку на камату плаћену Европској инвестиционој банци, чије је сједиште у Луxембургу? Да ли је плаћена камата ИФЦ Wасингтон ослобођена плаћања пореза по одбитку, у складу са Споразумом о Међународној финансијској корпорацији (чл. 6, Одјељак 9)?


Одговор:

Поштована г-ђо Блечић,

Одредбама члана 29 Закона о порезу на добит правних лица (“Службени лист РЦГ”, бр. 65/01, 80/04 и »Службени лист ЦГ”, број 40/08 и 86/09) прописано је да је обвезник пореза на добит дужан да нерезидентном правном лицу обрачуна и уплати порез на добит по одбитку на исплаћене камате по стопи од 9%.

Међутим, одредбом члана 34 Закона о порезу на добит правних лица, прописано је да споразум о отклањању двоструког опрезивања има претежну важност у односу на одредбе Закона о порезу на добит правних лица. Уколико постоји уговор о избјегавању двоструког опорезивања, примјењују се одредбе тог уговора, под условом да нерезидент докаже статус резидента државе са којом је Црна Гора закључила уговор о избјегавању двоструког опорезивања и да је нерезидент стварни власник прихода (члан 29а Закона).

Према томе, код исплате камата нерезидентном правном лицу – иностраном кредитору, постоји обавеза обрачунавања пореза по одбитку на исплаћене камате по стопи од 9%, уколико не постоји уговор о избјегавању двоструког опорезивања који третира порески третман камата.

Одредбама члана 9 Устава Црне Горе ("Службени лист ЦГ", бр.01/07), прописано је да су потврђени и објављени међународни уговори и опште прихваћена правила међународног права саставни дио унутрашњег правног поретка, имају примат над домаћим законодавством и непосредно се примјењују када односе уређују друкчије од унутрашњег законодавства.

Будући да уговори са ЕИБ и ИФЦ имају карактер међународних уговора, то произилази да они имају претежну важност над домаћим законодавством и непосредно се примјењују када односе уређују друкчије од унутрашњег законодавства.

С поштовањем,

Сектор за порески и царински систем