Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

мр Јелена Јоветић - Генерална директорица Директората за политику јавних набавки


Министарство финансија

Јелена Јоветић је рођена 17. јуна 1985. године у Бијелом Пољу, гдје је и завршила основну школу као носилац дипломе Луча, и гимназију “Милоје Добрашиновић”. На Економском факултету у Подгорици дипломирала је прије рока, са просјечном оцјеном 9,7. На истом факултету у оквиру постдипломских студија “Међународна економија” одбранила је магистарску тезу “Савремени концепт управљања спољњим јавним дугом”.  


Поред функције генералног директора Директората за политику јавних набавки у Министарству финансија, члан је Савјета Агенције за инвестиције Црне Горе. 


Свој радни ангажман започела је у Министарству финансија, 2007. године, као стажиста у оквиру Интернсхип програма за најбоље студенте Универзитета Црне Горе, у организацији Владе Црне Горе, Универзитета Црне Горе и Центра за демократску транзицију. Након чега је обављала послове самосталног савјетника и начелника Дирекције за унапрјеђење пословног амбијента до именовања за В. Д. генералног директора Директората за политику јавних набавки, марта 2019. године.


Обављала је функцију члана Управног одбора Фонда за за здравствено осигурање Црне Горе, члана Управног одбора Фонда за заштиту депозита Црне Горе, као и члана Надзорног одбора Националне туристичке организације Црне Горе.


Шеф је Радне групе за припрему преговора о приступању Црне Горе Европској унији за преговарачко поглавље 5 – јавне набавке. Евалуатор је и верификатор Регионалног Савјета БФЦ СЕЕ мреже (Бусинесс Фриендлy Цертфицате Соутх Еаст Еуропе), која представља регионалну платформу јавног, приватног и цивилног сектора, за унапређење конкурентности и економског развоја у земљама Југоисточне Европе.


Током свог радног анганжмана у Министарству финансија координирала је и учествовала у оквиру различитих реформских активности креирања повољне пословне климе. Истовремено, водила сарадњу са кредитним рејтинг агенцијама и пратила оцјену кредитног рејтинга Црне Горе. Додатно, пратила је тржиште лизинга у Црној Гори, учествовала у активностима европских интеграција, као и међународне сарадње. Координатор је израде Закона о јавно-приватном партнерству, као и учесник у изради других системских прописа првенствено у дијелу политике јавних набавки, инвестиционе политике и финансијског система. Коорининатор је два пројекта ИПА које финансира Европска комисија у оквиру политике јавних набавки. Контрибутор је Доинг бусинесс Извјештаја Свјетске банке. 


Учествовала је у реформама унапрјеђења пословног амбијента и ефикасности јавног сектора, а посебно у дијелу: регистрације предузећа, регистрације непокретности и издавања грађевинских дозвола. Истовремено, радила на увођењу и касније примјени Регулаторy Импацт Ассессмент (анализе ефеката прописа). У спровођењу реформских активности сарађивала је са међународним организацијама, координирала и учествовала у пројектима, са: Свјетском банком, ЕБРД, УСАИД, УНДП, СИГМА.


Учествовала је на више стручних конференција и студијских програма на тему структурних реформи, финансијског система, унапрјеђења пословне климе, макроекономске политике, економског развоја, јавних набавки и приватно-јавног партнерства у Аустрији, Њемачкој, Ирској, Великој Британији, Шведској, Швајцарској, Данској, Словенији, Грузији, Кини. 


Аутор је више радова објављених у домаћим часописима.


Говори енглески језик.    


Удата, мајка Луције и Дамјана.