Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

др Бојана Бошковић – Генерална директорица Директората за финансијски систем и унапређење пословног амбијента

Министарство финансија

Бојана Бошковић је рођена 10. јула 1981. године у Сарајеву. Основну школу и гимназију завршила је у Подгорици. На Економском факултету у Подгорици дипломирала је 2005. године са просјечном оцјеном 9,43. На истом факултету у оквиру постдипломских студија “Предузетничка економија” одбранила је магистарску тезу “Бизнис окружење и економски раст”.  Докторску дисертацију “Утицај регулаторне политике на економију са посебним освртом на Црну Гору”, одбранила је на Факултету за међународну економију, финансије  бизнис, Универзитета Доња Горица.

Свој радни ангажман започела је у Министарству финансија, октобра 2004. године, као студент стажиста, након чега је обављала послове самосталног савјетника и координатора одјељења, док је од краја децембра 2010. године именована за помоћника министра за финансијски систем и унапређење пословног амбијента.         

Током свог анганжмана у Министарству финансија координирала је различите реформске активности из области финансијског система, европских интеграција, међународне сарадње, унапријеђења пословног амбијента, као и реформе јавне управе. 

Од септембра 2010. године члан је Управног одбора Фонда за заштиту депозита Црне Горе.

Руководилац је групе за економска, финансијска питања и статистику у оквиру имплементације Споразума о стабилизацији и придруживању са Европском Унијом и коопредсједава састанцима Пододбора заједно са представницима Европске Комисије. Секретар је Савјета за конкурентност Владе Црне Горе.

Члан је Регионалног Савјета БФЦ СЕЕ мреже (Бусинесс Фриендлy Цертфицате Соутх Еаст Еуропе), која представља платформу јавног, приватног и цивилног сектора, за унапређење конкурентности у земљама Југоисточне Европе кроз размјену искустава, знања, дизајнирања и спровођења реформи у јавној администрацији.

Координирала је пројекте у јавној администрацији домаћег и међународног карактера, који су се односили на успостављање стандарда модерне јавне администрације, међу којима су: рефома система регистрације предузећа и издавања грађевинских дозвола и радних дозвола за странце; увођење Регулаторy Импацт Ассессмент (анализе ефеката прописа) у црногорски регулаторни систем; имплементација акционих планова за побољшање позиције Црне Горе у извјештајима о лакоћи пословања и економским слободама, као што су Доинг Бусинесс Свјетске банке, Индекс глобалне конкурентности Свјетског економског форума и индекси економских слобода Херитиџ Фондације и Фрејзер Института;  међународна инцијатива Опен Говернмент Партнерсхип (Партнерство отворених Влада). У реализацији наведених пројеката сарађивала је са међународним финансијским и донатораским организацијама као што су: Свјетска банка, УСАИД, УНДП, Амбасада Велике Британије у Црној Гори, СИГМА.

На Универзитету Доња Горица, Факултету за међународну економију, финансије и бизнис ангажована је као сарадник на предметима  Бизнис и држава и Јавне финансије и развој и Макроекономија.     

Похађала је Интернатионал Виситорс Леадерсхип Програм у Сједињеним Америчким Државама у организацији Стате Департмента, као и Програм финансијског менаџмента за мале земље на Острву Мен и Оксфорду у организацији Свјетске банке и Саид Бусинесс Сцхоол са Оксфорда.        

Учествовала је на више стручних конференција и студијских путовања на тему финансијске стабилности, међународних финансија, макроекономске политике и економског развоја и регулаторних реформи у САД,  Аустрији, Њемачкој, Италији, Великој Британији, Бразилу, Шведској, Данској, Словенији, Јапану, Грузији, Кини, Белгији. 

Аутор је више радова објављених у домаћим и међународним стручним часописима.

Говори енглески језик.         

Контакт емаил: бојана.босковиц@миф.гов.ме