Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Бојан Пауновић - Генерални директор Директората за државни буџет

Министарство финансија

Бојан Пауновић је рођен 19. октобра 1981. године у Бања Луци. Основну школу и гимназију завршио је у Подгорици, као и Економски факултет на државном универзитету Црне Горе, на смјеру „Менаџмент“.

Свој радни ангажман почео је у Министарству финансија у јулу 2008. годину, као приправник, у Сектору за буџет. Након завршетка приравничког, у истом Сектору је наставио даљи рад, покривајући позиције вишег савјетника, самосталног савјетника, начелника Дирекције за координацију и управљање средствима ЕУ и обављао је и био укључен у најодговорније послове овог сектора.

Учествовао у раду више радних тијела, од којих издвајамо учешће у изради ПФМ стратегије; Закона о буџету и фискалној одговорности којим су имплементирана фискална правила и средњорочни буџетски оквир; Економског и фискалног програма (ЕФП), Претприступног економског програма (ПЕП) и Програма економских реформи (ПЕР); Стратегије националног развоја и Плана националног развоја – НДП; Анализе „Јавни расходи и финансијска одговорност (Публиц Еxпендитурес анд Финанциал Аццоунтабилитy – ПЕФА) 2013.г; као и радних група за припрему преговора са ЕУ за поглавље 33 – Финансијске и буџетске одредбе и поглавље 17 – Економска и монетарна политика. Такође, био је члан Одбора за буџет Регионалне школе за јавну администрацију – РеСПА;

Похађао је више стручних обука на тему макроекономске и фискалне политике, макроекономске дијагностике и финансијског програмирања, у организацији реномираних међународних институција, у Сједињеним америчким државама, Аустрији, Холандији, Словенији.

2009. године прошао је тромјесечни Специјализовани курс за руководиоце и запослене у Италији– стипендиран од стране Владе Италије, на тему „Банкарство и међународне финансије“.

2011. године прошао је 5-мјесечни програм стажирања (блуебоок стаге) у Европској комисији у генералном директорату за буџет.

Био је предавач на курсу „Средњорочно буџетирање“ у оквиру пројекта „Стратешко планирање и буџетирање“ у Центру изврсности у финансијама – ЦЕФ, Љубљана. Такође, у организацији Управе за кадрове, био је предавач на програму „Јавне финансије и буџетирање“ за менаџерски ниво државних службеника и намјештеника и за новозапослене службенике у државној управи, као и предавач у оквиру општег програма обуке Управе за кадрове на тему буџетског система у Црној Гори.

У периоду 2014-2017. година ангажован је у Мисији Црне Горе при ЕУ као представник Министарства финансија, обављајући послове у домену финансијских преговарачких поглавља и економског копенхагеншког критеријума.

У септембру 2017. године именован је за вршиоца дужности Генералног директора Директората за финансирање и уговарање средстава ЕУ помоћи.

Говори енглески и италијански језик.

Контакт емаил: бојан.пауновиц@миф.гов.ме